MADE IN HUNGARY

„A művészet az alkotótehetség himnusza”
___________

Napjainkban a Villány és Siklós környéki dombokat mintegy 2500 hektár szőlőültetvény borítja. Villányban inkább a kékszőlő, míg Siklós környékén a fehérszőlő jellemző, de a borvidék alapvetően testes vörösborairól híres. Ezek közül is kiemelkedik a Villányi Franc. 

Először a Nobel-díjas tudós, Dr. Szent-Györgyi Albert írta le a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. 1936-ban ő mondta ki először azt is, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Gere Attila a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve végzett kutatást a pincészet szőlőmag- és szőlőhéj-őrleményét vizsgálva. Pincészetük 2010 óta foglalkozik a bortermelés során képződő szőlőmag és szőlőhéj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, bioművelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik.
A szőlőmagból olaj és őrlemény készül. Mivel a szőlőmag egészben vagy szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása. Így a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülnek, és egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak érintkezni szervezetünkkel, így felszívódásuk könnyedén végbemegy. Az összegyűjtött magból először kipréselik az olajat, ezután őrlik. A pincészet tökéletesen érett kék szőlőinek magjából kinyert olaj rendkívül gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban. Magas hőtűrő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas főzéshez. Ilyenkor érdemes figyelni az arányokra, és 2/3-ad más típusú olajhoz 1/3-ad szőlőmagolajat használni, hiszen az íze sokkal intenzívebb, mint az átlagos olajaknak.
Remekül illik bármilyen citrusos ízvilágú ételhez, de erőteljesebb íze miatt vörös húsok mellé is bátran használjuk. Salátához keverhetjük a dresszingbe, sült zöldségekre, krémlevesekre is csorgathatjuk ízesítőnek, valamint akár kiváló üdvözlőfalatot készíthetünk vele, ha csak egyszerűen kenyér mellé kínáljuk, akár egy kis tengeri sóval, balzsamecettel együtt.

Forrás GERE PINCÉSZET

GERE termék lelőhely tippek

BORÁRIUM MAMMUT I. földszint

BORTÁRSASÁG MAMMUT I. földszint

UNIPATIKA MAMMUT II. -1 szint

SPAR MAMMUT I. -1 szint

___________

„Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska a kis Szlavits Mladen, – aki talán még a Balkánról menekült ősei vérével örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát – éppen cukrásztanuló volt a nagyhírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. Egy szép napon – a harmincas évek elején – a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros mandulamasszából, a marcipánból csinos rózsákat lehet csinálni.

A kisinas elleste a tudományt. Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized és sok-sok százezer marcipán rózsa telt és kelt el azóta. Asszony is került, persze cukrászdából, lettek szép gyerekek, mára már az unokák is fölcseperedtek, derék vő jött a házhoz és mind megtanult rózsát készíteni. Ebből a rózsából hajtott ki a kilencvenes évek közepére a több mint kétszáz dolgozót foglalkoztató pilisvörösvári marcipáncég, a Szamos. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Ahány darabka annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés.”
Bächer Iván

Felidézve a villódzó fények és kellemes illatok áradatát, ezen aprócska sztaniolpapírba csomagolt finomságok is megvillannak szemeink előtt. A hagyományos marcipán szaloncukor generációkon átívelő kedvenc, így a SZAMOS MARCIPÁN édességei tökéletes választások az ünnepekre!

Szaloncukor kínálatuk idén 17 ízzel és megújult külsővel vár.

Dobos torta
Az ünnepi asztal elengedhetetlen süteménye a hagyományos recept alapján készített Dobos torta.

Díszdobozos marcipános szaloncukor
A marcipános szaloncukrot ünnepi díszbe öltöztettük.
Tradicionális megjelenésük különleges ajándékká teszi őket, melynek egyaránt örül a család apraja-nagyja.
Díszdobozos kínálatunkat megtaláljátok üzleteinkben vagy megrendelhetitek webshopunkról.

Cukormentes szaloncukor
A szaloncukor – csak úgy, mint az ünnepi időszak – mindenkié!
Hozzáadott cukrot nem tartalmazó, minőségi mandulából készített szaloncukrunk mindenkinek jó alternatíva, így senkinek nem kell lemondani erről a karácsonyi édességről.

Marcipán szaloncukor
Az ünnepi készülődés elengedhetetlen eleme a szaloncukor!
Ezek az aprócska sztaniolpapírba csomagolt finomságok már a XIX. század óta megédesítik a karácsonyi Ünnepeket.
Töltött marcipán szaloncukraink között egyaránt megtaláljátok gyerekkori kedvenceiteket a meggy, narancs, szilva, feketeribizli és csokoládé ízesítésüket.

SZAMOS MARCIPÁN MAMMUT II. 1.emelet

___________

 „Egy biztos: hetvenévesen sem dőlök hátra, új dolgok foglalkoztatnak. Erről szól az egész életem.”

Pataki Ágira alighanem Hungarikumként tekinthetünk. Modellkarrierje elején olyan ikonikus márkákkal azonosítottuk, mint a Fabulon, a Márka üditőital, vagy éppen a Röltex. Finom, nőies kisugárzása, örök érvényű szépségtípusa nem véletlenül ragadta meg az akkori fotósok és vezető hazai márkák figyelmét. Fabulon Áginak is nevezték, a Kálvin téri egykori irodaház tűzfalán lévő mozaikreklámnak köszönhetően vált igazán népszerűvé.  A mozaikhirdetést az avantgárd képzőművész, filmes és költő Erdély Miklós készítette, melyet 2000-ben műemlékké nyilvánították és megőrzésre az Országos Műemlékvédelmi Hivatal raktárában helyeztek el. Pataki Ágnes azóta filmes producerként bizonyított, Balázs Béla díjasként több mint 20 ismert hazai film létrejöttében közreműködött. Hogyan lehet valakiből országosan ismert modell, később sikeres ruhaüzlet-tulajdonos, majd nemzetközileg is díjazott filmproducer? Mi a titka a ma is tervekkel teli Pataki Áginak, miképpen tudott ennyiszer megújulni és váltani, ennyi különböző területen sikeres lenni? Rugalmasság, nyitottság, önismeret, céltudatosság? A Nyitottan a Világra egy rendkívül izgalmas életút története és egy váltani, változni tudó, fáradhatatlan nő portréja, akinek életismerete, bölcsessége és derűje mindannyiunk számára üdítő és inspiráló példa lehet. 

És mi születik abból, ha két legenda találkozik? A HELIA-D és Pataki Ági kooperációja igazi szépséginspiráció a 60 év feletti hölgyek számára. A vezető magyar kozmetikai márka Cell Concept új termékének arcaként Pataki Ágit kérte fel, fémjelezve a tégelybe alkotott örök fiatalságot és időtlen szépséget!

PATAKI ÁGI Nyitottan a Világra c. könyve LIBRI 4749 FT

HELIA D Cell Concept 65+ 50 ml dm 4199 FT

___________

Közel 15 éve készítette saját receptúra alapján az iharosberényi gyógyszerész Dr. Lukács Károly azt a krémet, amely csodaszerként kering néhány éve a köztudatban. A fejlesztés annak köszönhető, hogy saját sérülésére nem talált megfelelő gyógykészítményt, így kidolgozott egyet. A titok nem is titok, hiszen az összetevői ismertek, többségében erős gyógynövény kivonatokat tartalmaz. A felhasználói vélemények alapján pedig a hatékonysága hitelt érdemel. A pozitív hatása elsősorban a bőr problémáira, sérüléseire vonatkozik, egyszerre csillapít fájdalmat, fertőtlenít és a sebek is heg nélkül gyógyulnak, ráadásul igen rövid idő alatt. Rendkívül hatékonynak bizonyul égési sérülés, pattanás, gombafertőzés, de akár psoriasis kezelése során is.

BESZEREZHETŐ

EMAG / MAMMUT I. 2.emelet

___________

Herendi Porcelánmanufaktúra 1826 óta kézműves, egyedi dísz-, és használati tárgyakat készít, porcelánból. Az egykor fehér aranyként ismert porcelán kizárólag az uralkodói osztály kiváltsága volt, így inkább státusszimbólumokként tekinthetünk rájuk. Az ipari forradalom során a kézműves mesterségek elterjedésével és a technológiai fejlesztésekkel az ekkorra már szélesebb körben elterjedt alapanyagból továbbra is műtárgyakat, díszítő kiegészítőket és használati eszközöket készítettek.

A mai napig kézzel készített alkotások útja évszázadok óta változatlan: a nyers porcelánmassza megmunkálását a korongozók, vagy öntő szakemberek végzik, így kerül a nyers, de már formázott munka a kemencébe, majd kézi festésre. A szépség titka ma is ugyanaz: a négy ősi elem a föld, a tűz, és a levegő egységét, harmóniáját testesíti meg. KAOLIN, FÖLDAPÁT, KVARC. A 3 összetevő más-más szerepet tölt be egy porcelántárgy életében. A kaolin az állagért, képlékenységért és időtállóságért felel, a földapát az égethetőségért így a tartósságért és szilárdságért, míg a kvarc adja a felület áttetszőségét és szintén szerepe van a szilárdság kialakításában. A megfelelő alapanyagok mellett így azok aránya is alapvetően meghatározó. Az égetés több fázisban történik, az első 950 fokon, majd következő állomás a mázolás (fújással, vagy merítéssel) és ezt követően még egy égetés következik 1400 fok körül. A tömör szerkezet ennek az összetett és több lépcsős megmunkálásnak köszönhető.

DESIGN

A klasszikus, hagyományos formatervezések mellett a modern kor igényeit kielégítve újabb, fiatalos design kollekciókat is megtalálhatunk a HERENDI PORCELÁN kínálatában. A figuratív állatos kiadás nagyon hamar a nemzetközi nagyközönség kedvencévé vált. A különböző témákra épülő koncepciók (mítikus, vagy földrajzi) mellett egy magyar sorozat is megszületett. Vizslát, pulit, szürkemarhát és több madárfajt örökített meg a tervezők.

Tiszteletben tartva a nagy elődök értékteremtő munkáját, megőrizve szellemiségüket, a kijelölt utat soha el nem hagyva, születnek így azok az értékek, melyeket a világ minden lakott földrészén ismernek és elismernek. A HERENDI PORCELÁN Hungarikum, a Világörökség része.

ART SZALON – HEREND PORCELÁN  Mammut I. 1. emelet